Łączna liczba wyświetleń

738

poniedziałek, 15 lipca 2013

Kobieta dojrzała - jak powinna dbać o swoją sylwetkę?

dieta kobiety po czterdziestce
Przemiana materii kobiety po czterdziestym roku życia jest wolniejsza niż np. u dwudziestolatki. Dlatego ważne jest zmniejszenie kaloryczności posiłków. Jeśli nie chcesz przytyć, ale nie zamierzasz też drastycznie schudnąć wystarczy ci dziennie 1700-1800 kcal. Przede wszystkim zrezygnuj z cukrów prostych: ciastka, batony, dżemy czy miód.

vitalogy.pl


Żeby nie dopuścić do niekorzystnych zmian, należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce (masło, tłusta wieprzowina), a zwiększyć ilość olei roślinnych i tych znajdujących się w mięsie tłustych ryb morskich (łososia, halibuta, śledzi), a także w orzechach włoskich, bo właśnie one obniżają poziom złego cholesterolu. Trzeba też zadbać o właściwą ilość antyoksydantów w ramach profilaktyki przeciwnowotworowej: pół kilograma warzyw dziennie to niezbędne minimum.
Dodatkowo czterdziestolatka powinna regularnie kontrolować swoją wagę: najlepiej codzienne rano, na czczo.To pozwoli na bieżąco obserwować ewentualne wahania ciężaru ciała i w porę podjąć działania odchudzające, np. przejść na dietę 1200 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz