Łączna liczba wyświetleń

738

poniedziałek, 15 lipca 2013

Dieta dla kobiety w każdym wieku


zdrowa żywnośćNiezależnie od wieku najważniejsze składniki odżywcze powinny znaleźć się na naszym talerzu.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinnaś je zjeść nie później niż godzinę po wstaniu. Muszą się w nim znaleźć: pełnowartościowe białko (twaróg), dobre tłuszcze (pestki np. dyni) oraz węglowodany złożone (płatki zbożowe) i proste (owoce). Węglowodanów nie da się zastąpić żadnymi innymi składnikami odżywczymi. Są jedynym źródłem energii dla mózgu. 

Maria Lagrend

Brak białka spowolni twoją przemianę materii: We wszystkich tkankach naszego organizmu jest obecne białko. Jeśli nie dostarczamy sobie odpowiedniej ilości białka w codziennym jedzeniu, organizm zacznie "spalać" je np. z mięśni.
Jedząc warzywa, nie będziesz tyła: Błonnik i antyutleniacze, które zawierają warzywa, wspomagają obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi, zmniejszają uczucie głodu, ułatwiają wypróżnianie, oczyszczają organizm z metali ciężkich, substancji rakotwórczych, pomagają wiązać nadmiar kwasu solnego w żołądku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz