Łączna liczba wyświetleń

738

poniedziałek, 15 lipca 2013

Dieta dla kobiet w wieku 20+

dieta u młodych kobietPrawidłowa dieta młodych kobiet powinna obejmować:
6 – 11 porcji węglowodanów złożonych (chleba razowego, płatków zbożowych, ryżu, ciemnego makaronu),
3 – 5 porcji świeżych warzyw,
2 – 4 porcji owoców,
2 – 3 porcji białka (zwierzęcego – mleko, jogurty, sery, mięsa, drobiu oraz roślinnego – jaja, orzechy, w proporcjach 3 : 2) oraz, od czasu do czasu, tłuszcze (najlepiej nienasycone, nie zawierające szkodliwych izomerów trans).

Organizm młodej dziewczyny nastawiony jest  przede wszystkim na wzrost i wysiłek fizyczny, dlatego bardzo ważne jest aby spożywać posiłki w przedstawionych powyżej proporcjach. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu wynosi ok 3200 kcal na dobę.

kliknij tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz